Jesień niesie ze sobą bogactwo plonów naszych pól, lasów i ogrodów. Przedszkolaki z najmłodszej grupy: MISIE już wiedzą, że warto korzystać z owoców i warzyw, ponieważ są źródłem witamin, których potrzebuje nasz organizm.
Dzieci na zajęciach poznawały różnorodne owoce i warzywa nie tylko za pomocą wzroku, ale również innymi zmysłami: węchem, dotykiem i smakiem. Podczas zajęć w przedszkolu nauczyły się, jak przyrządzać sałatkę, doprawiać ją, mieszać oraz zrozumiały, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny.
Zwieńczeniem tych działań było zrobienie sałatki warzywnej. Wszyscy z wielkim entuzjazmem przystąpili do pracy. Na koniec gotową sałatkę mali smakosze nakładali sobie na talerze urządzając w sali prawdziwą ucztę!
Samodzielnie wykonana sałatka smakowała wyśmienicie.
Monika Mijal-Tokarczyk