Dnia 16 czerwca 2025 r. uczniowie klas 1–3 wybrali się do gospodarstwa agroturystycznego w Obrowcu. Na miejscu czekały na nich uśmiechnięte panie, które zaprosiły dzieci do stołów, gdzie przygotowane były przybory do wykonania ozdób z gliny.

Po zakończeniu warsztatów uczniowie udali się na pobliski plac zabaw. W tym czasie mogli również skosztować poczęstunku przygotowanego przez właścicieli gospodarstwa. Na stołach znalazły się swojskie wyroby: masło, sery z mleka owczego, koziego i krowiego, domowe konfitury z dyni, pikle warzywne, pasty z dodatkiem ziół oraz świeży chleb.

Po przerwie uczniowie zostali ponownie zaproszeni do stołów, tym razem, aby samodzielnie ubić masło. Gdy zadanie zostało wykonane, właścicielka gospodarstwa zaprosiła dzieci do obejrzenia królików i częstowania się świeżymi wiśniami.

Uczniowie mieli także okazję odwiedzić serownię i poznać podstawowe czynności związane z produkcją sera.

Na zakończenie wszyscy zostali poczęstowani kefirem oraz jabłkiem.

Wszyscy powrócili do szkoły zadowoleni i uśmiechnięci.

Wychowawczynie klas 1-3